Locuința M

Amplasament: Brașov

Suprafață:         287 mp

An finalizare:    2018

Co-autori:          arh. Ștefania Bobaru

                            arh. Raluca Cismărescu

Fotografie:        arh. Alexandru Prodan

Imobilul din jud. Brașov, structurat pe P+1E, parte a unui complex rezidențial, s-a bucurat de o mare libertate de creație în ceea ce a însemnat proiectul de amenajare a interioarelor. Preluarea spațiului de la roșu a permis transformarea construcției proaspăt achiziționate de beneficiari în locuința perfectă pentru nevoile, dorințele și stilul lor de viață.

Planul parterului prevedea bucătăria închisă, în camera care acum a devenit dormitorul pentru oaspeți. Am optat pentru schimbarea funcțiunilor încât parterul să fie structurat în jurul spațiului deschis comun, destinat întregii familii (bucătărie, dining și living).

 

Locuința se aliniază principiilor ancestrale, devenind materializarea în contemporan a unui principiu sacru: focul este inima casei; bucătăria devine, așadar, nucleul locuinței.

Planul inițial al locuinței M nu prevedea baie care să deservească unul din dormitoarele de la etaj și spațiul nu părea să permită adăugarea uneia.

Soluția pentru o încadrare armonioasă a fost amplasarea băii jumătate în planul dormitorului (lavoar și zona de WC), jumătate în cel al holului (dușul) și utilizarea suprafețelor curbe. Dincolo de aspectul practic al intervenției, liniile fluide sparg monotonia stilistică.